Aragón

25. February 2016 Spanje 0

castelseras

Zeer korte repo (zkr) #2 na een zeer kort reisje in Spanje, op een paar plekken waar ik vroeger ben geweest met Menno.

Nog meer Rare Ruïnes. Dit is het station van Castelserás, in de provincie Aragón. De nieuwe spoorlijn moest de mijnen van Teruel verbinden met het hoofdnet en de haven van Barcelona, was het idee. Alles lag er al: bruggen, tunnels, seinhuizen, baanwachterswoningen, stationnetjes. Alleen de rails moesten nog gelegd worden. En toen brak in 1936 de Spaanse Burgeroorlog uit. Hier is het hardst gevochten. Teruel wisselde een paar keer van eigenaar. Franco won. En daarna zijn de rails nooit meer gelegd.

Eerst dachten we: oorlogsschade. Maar het is een fonkelnieuw, ongebruikt gebouw. Geweest. Zoek de verschillen met de zwartwit-foto van dertig jaar geleden.
Je kunt er eindeloos lopen over de spoordijk, een litteken in het landschap. Krekels, een gier in de trillende lucht, hagedisjes. Menno heeft er eentje in zijn hand (pas op dat hij zijn staart niet verliest). Op Google Earth kun je nu precies zien waar die ertstrein nooit reed.

In 1984 was Spanje nog maar pas een democratie. De tijd liep er sowieso prettig achter. Waar de weg ophield begon de stad. Je zag hem al van ver liggen. Je reed door de Calle Mayor naar de Plaza Mayor en aan de andere kant het landschap weer in. Nu zijn overal rondwegen, betaald door Brussel. En steden liggen verstopt achter grijze dozen. Garages, distributiecentra – net als bij ons. Die voetballende jongetjes in de galerij zitten nu achter hun gameboy.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *